Zomerbanden

Zomerbanden zijn de meestverkochte autobanden welke tevens ook onder de meeste auto’s gemonteerd zijn. Hierdoor zijn zomerbanden altijd beter verkrijgbaar in alle afmetingen vergeleken met all season banden of winterbanden. Zomerbanden hebben perfecte rijeigenschappen en zijn zeer geschikt voor temperaturen boven de 7 graden Celsius.

Zomerbanden meer voordelen

Zomerbanden bieden in de zomerse maanden (boven de 15 graden Celsius) meer voordelen dan winterbanden of all season banden. Dit komt door het profiel en de samenstelling van het rubber. Mocht je hard gaan willen rijden dan is een zomerband ook veel beter geschikt omdat deze beter bestand is tegen hoge snelheden.

Betere grip

Een zomerband is bij warmere temperaturen de meest veilige in zijn soort en verbeterd de grip op het wegdek en verkort daardoor de remweg. Hierdoor is de zomerband het veiligst. Een winterband heeft tijdens warmere temperaturen een veel langere remweg dan een zomerband. Tijdig wisselen is dus geen onzin.

Zomerband slijt minder hard

Een zomerband slijt het minst hard van alle bandsoorten. Het rubber is van een harder materiaal gemaakt waardoor bij warmer weer meer voordelen biedt. Tijdens koudere omstandigheden (onder de 7 graden Celcius) verminderd de grip van een zomerband. In deze periodes kun je beter voor een all season band kiezen of voor een echte winterband.

Bandenwissel: van zomerbanden naar winterbanden

Veel mensen die in de zomer op zomerbanden rijden, rijden in de winter, vooral bij kou, sneeuw en ijzel, op winterbanden. Je kunt dan kiezen om de zomerband van de velg af te laten halen en er een winterband op te laten plaatsen. Ook kun je kiezen voor een set winterbanden op eigen velg. Velgen kosten iets meer maar dat kun je in een paar wissels hebben terug verdiend. Velgen wisselen is een stuk goedkoper dan banden wisselen omdat er meer arbeid komt kijken bij het overzetten van banden en de banden niet alleen opnieuw worden gebalanceerd maar ook altijd worden voorzien van een nieuw ventiel.

Voordelen zomerbanden

  • Lagere slijtage
  • Minder geluidsproductie
  • Geschikt voor hogere snelheden
  • Lagere kosten in aanschaf vergeleken met all season of winterbanden
  • In elke maat verkrijgbaar

Nadelen zomerbanden

  • Onder de 7 graden Celsius wordt het rubber harder