Winterbanden

Winterbanden wisselen

Winterbanden zijn normale autobanden welke van een ander profiel hebben en een andere rubber samenstelling. Hierdoor blijven winterbanden in de winter zachter dan zomerbanden. Doordat winterbanden zachter blijven wordt het contact met het wegdek behouden. Winterbanden zijn zeer geschikt bij temperaturen lager dan 7 graden Celcius, bij ijzel, bij sneeuw en nattere omstandigheden. In de winter zul je dus meer profijt hebben van je winterband omdat deze meer grip biedt en daardoor ook veiliger is.

Winterbanden profiel

Het profiel bij een winterband is heel anders dan bij een zomerband. Een winterband heeft afvoer kanalen naar de zijkant van de band en het profiel is meer uit blokjes opgebouwd. Hierdoor kan hij makkelijker water afvoeren en heeft hij meer grip in de sneeuw. Het profiel bij een winterband is ook dieper dan bij een zomerband. Dit is nodig om grip te houden in de sneeuw. Platgereden sneeuw gaat tussen het profiel zitten en wordt afgevoerd naar de buitenkant van de band. Een winterband met minder dan 4,5 mm profiel verliest de werking van het afvoeren van de sneeuw naar de buitenkant van de band en verliest op dat moment het voordeel wat een winterband heeft.

Meer grip in de sneeuw

Winterbanden kunnen er voor zorgen dat je tot 2 à 3 keer sneller stil staat tijdens het remmen in de sneeuw. Door het speciale profiel en de zachtere samenstelling van het rubber behoudt de winterband zijn grip.

Warmere temperaturen, minder grip

Winterbanden bieden bij warmere temperaturen geen voordeel meer. Daarom kun je winterbanden het beste op tijd vervangen door zomerbanden. Winterbanden hebben bij warm weer minder grip dan zomerbanden en slijten bovendien sneller bij warmere temperaturen.

Let op je snelheid

Ook met winterbanden moet je meer op je snelheid letten. Hard rijden in winterse omstandigheden is niet verstandig. Zomerbanden zijn op warmere dagen (+15 gr) veel meer geschikt om hard mee te rijden dan winterbanden. De Duitse autobahn moet je zeker niet gaan uittesten.

Op tijd je winterbanden wisselen

Wissel op tijd je winterbanden om met zomerbanden. Hiermee voorkom je dat je winterbanden extra hard slijten. Daarnaast bieden winterbanden bij warmere temperaturen geen voordeel meer. Daarom kun je winterbanden het beste op tijd vervangen door zomerbanden. Winterbanden hebben bij warm weer minder grip dan zomerbanden waardoor de remweg juist langer wordt i.p.v. korter. Ook slijten winterbanden bovendien sneller bij warmere temperaturen.

Wil je winterbanden onder je auto dan moet je dat op tijd regelen. Zodra de koude periode aanbreekt willen mensen massaal een afspraak waardoor er een wachttijd kan ontstaan. Het terug wisselen naar zomerbanden levert vaak geen probleem op.

Heb je maar een set velgen en doe je daar zowel winterbanden als zomerbanden op dan heb je extra kosten voor het wisselen omdat een band verwisselen meer tijd kost en daarnaast ook gebalanceerd moet worden. Bij elke band die vervangen wordt of wordt gewisseld komt er ook een nieuw ventiel.

Heb je een aparte velgenset met winterbanden daar op dan is een velgenwissel minder duur dan een banden wissel en tevens sneller gedaan. Veel mensen wisselen dan ook zelf de wintervelg om voor de zomervelg.

Stalen velg of lichtmetalen velg

In veel gevallen gebruiken mensen voor een winterset stalen velgen. Stalen velgen zijn goedkoop en kunnen meer hebben bij een eventuele glijpartij. Uiteraard kun je ook op een lichtmetalen velg een set winterbanden laten monteren.

De juiste bandenspanning

Winterbanden hebben het beste effect als ze precies op de juiste bandenspanning staan. Dit verbeterd de grip, het rijcomfort en reduceert de slijtage. Zorg dat er altijd een ventiel dopje op je ventiel zit. Dit voorkomt vuil in je ventiel zelf. Ga je een band oppompen waarbij vuil in het ventiel zit dan kan het vuil in het afsluitmechanisme blijven hangen waardoor de band leeg kan lopen. Vul je banden met stikstof zodat ze bij warm en koud weer op de juiste spanning blijven.

Winterbanden verplicht

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar dat is in een aantal landen anders. In wintersport gebieden zijn winterbanden vaak wel verplicht. Mocht je toch zonder winterbanden rijden in een gebied waar dat verplicht is en je wordt aangehouden, dan kun je op een bekeuring rekenen voor elke band die geen winterband is.

Waar zijn winterbanden verplicht

  • Landen waar een winterband niet verplicht is tijdens winterse omstandigheden: Nederland, België, Luxemburg, Engeland, Ierland, Denemarken, Polen, Hongarije.
  • Landen waar wel een winterband verplicht is tijdens winterse omstandigheden: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië.
  • Landen waar winterbanden verplicht kunnen zijn en waar eenverplicht bord kan staan: Frankrijk, Italië, Spanje.
  • Sinds 2010 zijn dus in Duitsland winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In Oostenrijk kan er een boete worden gegeven van maximaal 5000 euro.

Winterbanden herkennen

Hoe herken je een winterband? Een winterband kun je niet alleen aan het profiel herkennen maar ook aan de symbolen aan de zijkant van de band. Een echte winterband moet een codering hebben welke bestaat uit M+S en een sneeuw ster. Als de sneeuw ster ontbreekt dan is het geen echte winterband.